Formierka wyrobów kulistych (kluska śląska, pulpety)

FORMIERKA WYROBÓW KULISTYCH - maszyna do produkcji pyz, frykadelek, pulpetów, klopsów.

Dane techniczne

Wymiary gabarytowe (szer. x dług. x wys.)400x760x800
Ciężar38 kG
Napięcie zasilania3x380V, 50Hz
Napięcie sterownicze24V
Przyjęty system ochrony przed porażeniemuziemienie
Moc zainstalowana0.37kW
Stopień ochrony silnikaIP55
Równoważny poziom dźwiękuponiżej 70 dB(A)
Wydajnośćdo 150 kG/h

Przeznaczenie

Formierka wyrobów kulistych przeznaczona jest do formownia jednorodnych kulistych wyrobów z różnego rodzaju surowca, np. pulpety, klopsy, pyzy, kluski śląskie itp.
Formierka spełnia przepisy i wymagania stawiane maszynom w przemyśle spożywczym odnośnie zachowania higieny. Wszystkie elementy formierki stykające się z produktem zostały wykonane z materiałów kwasoodpornych lub nierdzewnych.

Zasada działania

Formierka formuje wyroby z farszu na przykład mięsnego lub ciasta przygotowanego na oddzielnych maszynach.
Lej napełniamy przygotowanym ciastem. Ślimak podający przemieszcza ciasto do pompy łopatkowej, która przez rurę podaje ciasto na przystawkę formującą produkt. Produkt w czasie formowania może być posypywany mąką, tartą bułką lub innym rodzajem panierki. Uformowane wyroby odprowadzane są na stanowisko odbioru, najlepiej na stół obrotowy lub przenośnik taśmowy.

Wyroby