Nadziewarka do pączków, rurek z kremem, warzyw i owoców

Nadziewarka pączków jest wielofunkcyjnym urządzeniem przeznaczonym dla cukierni i zakładów gastronomicznych.

Dane techniczne

Wydajność dla pączków1200 /godz.
Wielkość dozy2-nieskończoność
Czas dozowania0.1-nieskonczoność
Pojemność leja13L lub 18l
Zasilanie3x380 V
Moc0.37 kW
Gabaryty (dł/szer/wys)330x380x500mm
Masa38 kg

W zależności od oprzyrządowania może służyć do:

  • precyzyjnego nadziewania pączków, pampuchów, rogalików, rurek z kremem i tym podobnych wyrobów cukierniczych, nadziewania owoców i warzyw (jabłka, gruszki, papryki)
  • dozowania różnego rodzaju mas, kremów, pulp owocowych.

Odpowiednio doposażona może służyć do formowania jednorodnych wyrobów kulistych np.: pyz ziemniaczanych, klusek śląskich, kulek mięsnych typu pulpety itp.
Nadziewarka pączków jest niewielkim urządzeniem, w całości wykonanym ze stali nierdzewnej lub kwasoodpornej dopuszczonej do kontaktu z żywnością.

Zasada działania

Nadziewanie pączków odbywa się poprzez nałożenie ich na igły, co powoduje automatyczne napełnienie - ściśle określoną dozą masy. Urządzenie umożliwia nadziewania 2 szt. jednocześnie, przy czym specjalny zawór zabezpiecza przed wypływem nadmiaru nadzienia.
Pulpety mięsne, pyzy, kluski śląskie, formowane są za pomocą specjalnej przystawki, którą można zamontować na urządzeniu. Istnieje możliwość zamontowania dodatkowo urządzenia do formowania wgłębień w kluskach śląskich.
Dozownik ręczny po uruchomieniu podaje cyklicznie określoną wielkość masy. Znajduje zastosowanie np. przy nakładaniu marmolady na ciastka.
Urządzenie umożliwia również dozowanie masy w pojemniku za pomocą odpowiednio dobranego ustnika.
Wielkość podawanej masy regulowana jest na dwa sposoby: mechanicznie i przez sterowanie czasem dozowania, co umożliwia szeroki zakres ustawień. Sterowanie wykorzystanie w nadziewarce umożliwia różne tryby pracy: ciągły, niezależny od przycisku, ciągły sterowany przyciskiem, impulsowy.

Wyroby