Przecieraczka do owoców i warzyw

Przecieraczka pionowa składa się z podstawy na której zamontowany jest zbiornik.
W zbiorniku tym znajduje się wkład sitowy oraz mieszadło, które otrzymuje napęd od silnika umieszczonego w podstawie, (poprzez koła oraz paski klinowe i wałek).)
Na zbiorniku znajduje się pokrywa z wylotem i kołpak z miską zasypową.
Na podstawie umocowana jest też szafka sterownicza. Wnętrze podstawy, w której znajdują się ruchome części, zakryte jest osłonami blaszanymi.
Całe urządzenie stoi na stopkach. Stopki te, mają gwint do regulacji wysokości.
Wszystkie części stykające się z produktem, wykonane są ze stali kwasoodpornej i teflonu.
Podstawa i skrzynka sterownicza są również ze stali kwasoodpornej.

Zasada działania

Po uruchomieniu przecieraczki podajemy produkt do miski zasypowej na kołpaku, skąd przez otwór w ściance przedostaje się on do wnętrza.
Tu trafia na obracające się mieszadło i zostaje odrzucone, siłą odśrodkową, na powierzchnię sita we wkładzie sitowym. Wzajemny ruch między mieszadłem i sitem powoduje rozdrabnianie produktu.
Dostatecznie rozdrobnione części produktu, przechodzą przez sito do wnętrza zbiornika.
Stąd przez otwór w króćcu spustowym, umieszczonym przy dnie zbiornika, produkt wydostaje się na zewnątrz do podstawionego naczynia.
Twarde części owoców, które nie zostają rozdrobnione, są wyrzucane przez otwór w pokrywie do rynienki z klapką zamykającą.
Stąd spadają do podstawionego naczynia.

Dane techniczne

Wydajność (zależy od rodzaju surowca i wielkości oczek w sicie)500-1800 [kg/h]
Moc silnika4,0 [kW]
Obroty wirnika przecieraczki510 [obr./min.]
Masa250 [kg]
Średnica oczek w sicie(na życzenie zamawiającego)1-3 [mm]
Wymiary gabarytoweDługość 1060 [mm]
Szerokość 480 [mm]
Wysokość 1410 [mm]
Masa 250 [kg]